Avoin ehtoollinen

Avoin ehtoollinen

Ehtoollista vietetään kaikissa kristillisissä kirkoissa ja seurakunnissa Jeesuksen kärsimisen ja kuoleman muistoksi. Jeesus itse asetti ehtoollisen. Ehtoollisen vietolla julistetaan Hänen kuolemaansa ja ylösnousemustaan siihen asti kun Hän tulee ja vie Häneen uskovat taivaskotiin, 1.Kr.11:26.

Ehtoollisleipä ja viini erotetaan ja siunataan tätä tiettyä tarkoitusta varten: ”Eikö malja, jonka me siunaamme, ole yhteys Kristuksen vereen? Ja eikö leipä, jonka me murramme, ole yhteys Kristuksen ruumiiseen? 1Kr.1:16.

Ehtoollisen nauttiminen ei tuo syntien anteeksisaamista automaattisesti, vaan keskeinen asia on omakohtainen usko Jeesukseen. Pelastus on yksin armosta, yksin uskosta, yksin Kristuksen tähden.

Helluntailiikkeessä on ehtoollisen jakamisessa kahdenlaista käytäntöä. Suljetumman käytännön mukaan ehtoollista jaetaan vain uskovaisena kastetuille. Avoimemman käytännön mukaan siihen voi osallistua kukin oman harkintansa mukaan, kun uskoo Jeesukseen. ”Jokaisen on tutkittava itseään, ennen kuin syö tätä leipää ja juo tästä maljasta”, 1.Kr.11:28.

Kiuruveden Helluntaiseurakunnassa on jonkun aikaa ollut käytössä tämä avoimempi käytäntö. Tässä tulkinnassa kaste ei ole ehtoolliselle osallistumisen edellytys, vaan usko Jeesukseen, ja ehtoollinen on Herran pöytä. Pääasiallisesti ehtoolliselle osallistujat ovat uskovaisena kastettuja, mutta muillekin voidaan osoittaa ns. ehtoollisvieraanvaraisuutta.

 

takaisin toiminta sivulle